„Valljuk, hogy értünk az emberekhez a folyamatokhoz és a változáshoz.”

Értünk az emberek kompetenciáinak fejlesztéséhez. Ismerjük, hogy mekkora baj, ha a belső rendszerek és folyamatok nem kerülnek elfogadásra vagy nem támogatják megfelelően az emberek napi munkáját. És tudjuk, hogy mennyire fontos a fejlesztés eredményességének kimutathatósága, amely egyenlő a változás láthatóságával. Ezért munkamódszerünk a változás garanciája.

A módszert tanácsadási, coaching vagy tréningtartási feladatok esetében egyaránt alkalmazzuk, mélysége természetesen különbözhet, de nem maradhat el egyetlen eleme sem. Egy beavatkozás akkor sikeres, ha jó irányba mutat és tartós. De mindez nem elég. Nagyon sok jó irányba mutató próbálkozás van, ami azonban nem épül be tartósan a gyakorlatba.


A változást, változtatást előre meg kell tervezni. Fel kell tárni, hogy pontosan mi is a probléma, miben szükséges a változás és azt is meg kell határozni, hogy mennyire nagy változást akarunk elérni.
Ha tudjuk hová akarunk eljutni, már meg tudjuk határozni mindezt milyen eszközökkel tegyük, és ki tudjuk alakítani a fejlesztési koncepciót, melyben a fejlesztés módszereit, eszközeit (tanácsadás, tréning, coaching) az elérendő célokhoz rendelve határozzuk meg.
Minél mélyebb változást akarunk elérni, annál nagyobb az esélye a belső el nem fogadás miatti visszarendeződésnek. Ha a változás folyamatában nincs meg a megfelelő bevezetés és belső „eladás” (buy-in), úgy nagy a valószínűsége annak, hogy szabotálni fogják a változást. A fejlesztési programok módszertanánál épp ezért azt is figyelembe kell venni, hogyan érjük el a belső elfogadottságot, a támogatást. Ez igaz mind a kompetenciafejlesztésekre, mind pedig azokra az esetekre, amikor a fejlesztés a folyamatokra, működési modellekre irányul.

A fejlesztések, képzések végére a célcsoport már rendelkezni fog mindazzal a készséggel és tudásanyaggal, amely az új munkamódszerhez, új folyamatok bevezetéséhez szükséges. A bevezetés megtörténik, de implementáció, vagyis működéstámogatás (support) nélkül a változás elmarad, az új készség, eszköz nem kerül alkalmazásba. Ezért tartjuk fontosnak, hogy addig, amíg a változás magát az új működést nem eredményezi, nem engedhetjük el a résztvevők kezét.